Karitejevo maslo: vsestransko mazilo

Očitno tudi letos Božiček ni spregledal mojih dobrih del čez celo leto, saj me je pod novoletno jelko pričakalo prav posebno darilo. Darilni set z balzamom iz karitejevega masla mi je resnično polepšal jutro. Naravno karitejevo maslo je že tako ali tako nepogrešljiva sestavina kozmetičnih preparatov, ki jih uporabljam.

Žal je moja koža zelo občutljiva, zato sem pri izbiri krem za nego obraza in telesa precej omejena. Številna olja in ostale kemične sestavine prisotne v večini kozmetičnih izdelkov so namreč preagresivne za mojo kožo. Upam si trditi, da je karitejevo maslo v kozmetični industriji nepogrešljiv sestavni del številnih lepotnih produktov. Njegove glavne lastnosti ga uvrščajo na sam vrh pozitivnih učinkov, ki jih uporabnice opažajo ob redni uporabi. Zelo je učinkovit pri odpravljanju suhe in srbeče kože, deluje protivnetno in antioksidativno.

Sama karitejevo maslo uporabljam že zelo dolgo, bolj intenzivno sem z njegovo uporabo začela v času nosečnosti, ko so se mi na trebuhu začele pojavljati strije. V nosečniškem času se bodoče mamice spopadajo s težavo, da njihova koža ni več tako elastična in prožna, še posebej na trebuhu, zato pogosto prihaja do pojava strij. Da bi se izognila nastajanju strij sem po priporočilu prijateljic, posegla po kremi, ki vsebuje velik delež karitejevega masla. Na spletu sem prebrala, da karitejevo maslo blagodejno vplivata tudi na plod, zato ker maslo ne vsebuje umetnih snovi. V večerno nego in odpravo strij sem vključila tudi partnerja, da mi je z nežnimi masažnimi gibi kremo vtiral v trebušček. Danes karitejevo maslo uporabljam za:

  • Nego telesa
  • Pomirjanje lasišča
  • Celjenje ran ali opeklin
  • Nego ustnic
  • Nego po depilaciji ali britju

Lahko bi rekla, da karitejevo maslo v naši družini deluje kot prva pomoč pri kakršni koli težavi s kožo. Včasih pozabljamo, da nam narava sama ponuja sestavine, ki pripomorejo k odpravi različnih tegob in se tako izognemo poseganju po sintetičnih preparatih.